Yeni doğan bebeğiniz mi var? Bunlara dikkat…

Yetişkinlerin aksine bazı viral enfeksiyonlar küçük çocuklarda zatürre gibi potansiyel olarak ciddi komplikasyonların gelişmesine neden olabilir.

İngiltere’deki HCA Healthcare UK’in bir parçası olan Portland Hastanesi’nde danışman çocuk doktoru ve endokrinolog olan Dr. Muriel Meso, genel bir şekilde ortaya çıktıkları için bu küçük rahatsızlıkların fark edilmesinin çok zor olabileceği konusunda uyarıyor.

Dr. Meso, hiçbir ebeveynin göz ardı etmemesi gereken rutin rahatsızlıkları ve bunları fark ettiğinizde ne yapmanız gerektiğini şu şekilde açıklıyor…

UÇUK

Yetişkinlerde, herpes simpleks virüsünün neden olduğu uçuk, hem yaygındır hem de kendiliğinden düzelebilir veya reçetesiz satılan antiviral kremlerle tedavi edilebilir. 

Ancak henüz yeni doğan bebeklerde çok daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Dr. Meso, “Bebekler, bağışıklık sistemleri olgunlaşmadığı için daha savunmasızdır. Bu nedenle, daha büyük çocuklarda hafif hastalıklara neden olabilecek enfeksiyonlar, bebeklerde daha ciddi belirtilere yol açabilir.”

“Uçuğu olan biri bir bebekle temas ederse, daha ciddi bir herpes simples virüsü enfeksiyonuna yakalanabilir, yayılabilir ve daha istilacı hale gelebilir.”

“Bir bebekte kabarcıklı tipte döküntüler ortaya çıkarsa, özellikle de uçuğu olan biriyle temas halindeyse tıbbi yardım alın. Özellikle çok küçüklerse antiviral tedaviye ihtiyaç duyabilirler.” diyor.

NEZLE VE SOĞUK ALGINLIĞI

Dr. Meso, nezle, öksürük veya ateş gibi klasik soğuk algınlığı semptomlarının bile yeni doğanlar için tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. 

Yetişkinler böyle bir enfeksiyonun neden olduğu burun tıkanıklığını, öksürüğü veya sıcaklığı kolayca atlatabilirken, bebekler az gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip oldukları için çok daha sert bir şekilde etkilenebilirler. 

Dr. Meso, “Bebeklerde bir virüs nedeniyle daha ciddi enfeksiyonlar geliştiğinde, bunlar çok spesifik olmayan bir şekilde ortaya çıkabilir” diyor. 

Ciddi bir enfeksiyonun belirtileri arasında alışılmadık derecede uykulu olma, daha hızlı nefes alma ve ateş yer alıyor ve Dr Meso asla göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor:  

“Bebekler hayatlarının ilk birkaç haftasında zaten çok uyuyorlar çünkü buna ihtiyaçları var, ancak beslenebilmeleri için yeterince uyanık olmaları gerekiyor. Yani gerçekten uykulu bir bebeğiniz varsa bu soğuk algınlığı virüsü olabilir.”

KULAK ENFEKSİYONU

Kulak enfeksiyonları küçük çocuklarda ve daha büyük çocuklarda çok yaygındır ve genellikle üç gün içinde kendiliğinden iyileşir. 

Ancak ateş gibi belirtileri bebeklerde fark etmek çok zor olabilir ve menenjit gibi daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. 

NHS’ye göre, kulak enfeksiyonu olan bebekler kulaklarını ovuşturabilir veya çekebilir, bazı seslere tepki vermeyebilir, huzursuz veya sinirli olabilir ve yemek yemeyi bırakabilir.

Dr. Meso, yeni doğmuş bir bebeğin de kulak enfeksiyonu varsa ateşi olabileceği konusunda uyarıyor.  

Sorun sadece bir kulak enfeksiyonuysa doktorunuza gitmeniz tavsiye edilir, ancak bebeğinizde başka endişe verici belirtiler varsa onları acil servise götürmelisiniz.

SU ÇİÇEĞİ

Çoğu durumda su çiçeği çocuklarda hafif bir hastalıktır ve endişe nedeni değildir, ancak küçük bebeklerde ciddi komplikasyon gelişme riski vardır.

Dehidrasyon, beyinde ve böbrekler ile pankreas dahil diğer organlarda iltihaplanma, yenidoğanlarda su çiçeği hastalığının olası komplikasyonlarıdır. 

Dr. Meso, “Tedavi edilmezse zatürre ve diğer ciddi ikincil enfeksiyonlar gibi komplikasyonlar gelişebilir. Su çiçeği hastalığına maruz kalan ve döküntüleri gelişen bir aydan küçük herhangi bir bebek acil servise götürülmelidir. Büyük olasılıkla tedaviye ihtiyaçları olacak” diye ekledi.

KUSMA VE İSHAL

Küçük bebeklerde kusma çok yaygın olsa da, ishalin ciddi sonuçları olabilir. İshal tek başına bir panik nedeni değildir, ancak üç aydan küçük bebeklerde enfeksiyon sıvı kaybına bağlı olarak dehidrasyona neden olabilir ve bu ciddi olabilir. 

Dr. Meso, “Eğer ishal değil de sadece kusma ile başvuruyorlarsa, o zaman dehidrasyon endişesi vardır, ancak bunun sadece ishal değil, başka bir enfeksiyonun belirtisi olması ihtimaline karşı da muayene edilmeleri gerekir” dedi. 

“Kusma ve ishal varsa, susuz kalmadıklarından emin olmak için tekrar değerlendirilmeleri gerekiyor. Bebeklerin ve küçük çocukların aşırı derecede susuz kalma olasılığı daha yüksektir ve ekstra desteğe ihtiyaç duyabilirler” diye ekledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir